pirtakangaspuut

Pirtakangaspuut ovat paras keksintö sitten juustohöylän.

rakkaalla lapsella

“Mitkä ihmeen pirtakangaspuut?”, kysyt otsaasi rypistäen. Niitä kutsutaan myös sylikangaspuiksi tai pöytäkangaspuiksi, mutta nämä yleisnimet eivät kerro miten ne toimivat, eikä niillä välttämättä kudota sylissä tai pöydällä.

Pirtakangaspuiden nimi viittaa pirtaan. Pirta on kangaspuiden kampamainen osa, jonka läpi loimilangat kulkevat. Näissä puissa pirralla tehdään monta asiaa, mm. avataan loimilangat, jotta voit asettaa kudelankaa väliin ja kiristetään kude paikalleen. Pirtakangaspuiden pirrassa on reikiä ja rakoja. Rei’issä olevat langat nousevat kun pirta viedään pirtatelineen yläasentoon ja laskevat kun pirta viedään pirtatelineen ala-asentoon, raoissa olevat langat pysyvät koko ajan paikallaan. Tämä loimilankojen liike ja kuteen väliin laittaminen muodostaa kangasta.

2-pirtakangaspuut-rigidheddleloom-3-hilmala.jpeg

miksi hankkisit pirtakangaspuut?

Jos vastaat vähintään yhteen kysymykseen kyllä, harkitse pirtakangaspuiden hankkimista! Haluatko rentoutua kangasta kutomalla? Oletko täysin noviisi ja kudontasanastokin on sinulle täyttä hepreaa? Osaat neuloa tai virkata, onko tullut hamstrattua lankoja? Osaatko kehrätä lankaa? Osaat kutoa, mutta vipukangaspuut ovat liian isot kotiisi? Sinulla on kodissasi vipukangaspuut, mutta joskus 40 metrin loimi kyllästyttää ja haluaisit tehdä nopeita välitöitä? Haluaisit kutoa kangasta mökillä, terassilla, olohuoneessa ja lomareissulla?

Aloittelijakin oppii loimen luomisen ja kutomisen hetkessä. Katsot vain vinkkivideoitamme tästä linkistä. Niitä seuraamalla opit käyttämään pirtakangaspuita.

Pirtakangaspuiden varastoiminen, kuljettaminen ja uudelleen käyttöönotto on helppoa. Sekä puut että jalkaosa taittuvat kätevästi kokoon ja puut voi taittaa kasaan myös kun kudontatyösi on kesken. Loimen kiristysmekanismi on metallia ja pirta on markkinoiden tukevin,

minkä vuoksi puut kestävät kireitäkin loimia ja ne myös pitävät kireyden hyvin. Taitat puut kokoon ja nappaat ne mukaasi mökkireissulle.

Pirtakangaspuut myydään pakettina, missä tulee ihan kaikki kutomisen tarvikkeet, tarvitset vain lankaa! Kun kiinnität puut pöydälle, ne ovat pöytäkangaspuut. Kun kudot puiden etuosa sylissä ja takaosa pöydän reunalla, ne ovat sylipuut. Jos hankit pirtakangaspuut jalkaosalla -paketin, ne muuttuvat lattiapuiksi. Jalkaosan säädöt auttavat löytämään ergonomisen kudonta-asennon helposti eikä puita tarvitse laittaa pöydän reunalle nojaamaan.

Tilaa omasi kaupastamme. Me Hilmalassa käytämme kursseilla ja myymme nettikaupassa laadukkaita, Euroopassa valmistettuja Kromski-pirtakangaspuita. Kromski on valmistanut puita yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja niihin löytyy kaikki herkut. Ne valmistetaan tervalepästä ja Kromski antaa puille viiden vuoden takuun.


Mitä kudottaisiin?

Pirtakangaspuilla kudot kangasta moneen tarkoitukseen. Vaatekaappiasi täytät huiveilla ja hamekangasta voi kutoa muulloinkin kun karkauspäivänä.

Kotiasi kohennat koristetyynykankailla, verhoilukankailla tai verhokankailla. Seinää koristamaan voit tehdä villejä taidetekstiilejä tai perinteisiä ryijyjä.

Kudotut kassit, pussukat, pyyhkeet ja patalaput ovat arvostettuja lahjoja.

Isoja töitä voi tehdä osissa, vaikka ihania yhteen ommeltuja palamattoja tai päiväpeitteitä. Leveillä pirtakangaspuilla saat huivista shaalin tai lämpimän viltin.

Kokeile myös kutomista kutomisen vuoksi, vapaasti ja rennosti. Joskus matka on tärkeämpi kuin päämäärä.


kudontasanastoa pirtakangaspuille

Kudontasanasto on täynnä outoja ja omituisia sanoja, tässä niistä tärkeimmät. Istut pirtakangaspuut edessäsi. Pituussuuntaan kulkevat langat ovat nimeltään loimilankoja ja yhdessä ne muodostavat loimen. Kun asennat loimilankoja kangaspuihin, tätä kutsutaan loimen luomiseksi suoraan kangaspuihin.

Reikiä ja rakoja täynnä oleva kampamainen esine on nimeltään pirta. Pirran niisiminen tarkoittaa lankojen siirtämistä pirran raoista reikiin. Pirran tiheyden avulla valitaan loimentiheys.

Vaakasuuntaan tulevat langat ovat kudelankoja, ne laitetaan sukkulaan.

Kangas muodostuu loimi- ja kudelangoista, jotka sitoutuvat yhteen erilaisissa järjestyksissä, tätä lankojen sitoutumisjärjestystä kutsutaan nimellä sidos, pirtakangaspuilla voit kutoa mm. palttinasidosta.

Kun pirta on pirtatelineessä keskellä, ovat kaikki langat samassa tasossa ja yhtä kireällä. Kun siirrät pirran pirtatelineessä yläasentoon tai ala-asentoon, reikälankarivistö liikkuu ja raossa olevat langat jäävät paikoilleen. Tätä loimilankojen muodostamaa aukkoa kutsutaan viriöksi.

Kutoessa kudelankaa pitää laittaa viriöön enemmän kuin kankaanleveyden verran, muuten kankaasi kapenee. Tätä ylimääräistä kudelanganpituutta kutsutaan nimellä syötös. Kun laitat kudetta viriöstä läpi ja kiristät sen paikoilleen pirralla, kudot kangasta, jihuu!


sidokset

Yksinkertaisimmillaan pirtakangaspuut muodostavat palttinasidosta. Palttinassa sekä loimi- että kudelanka kulkevat vuorotellen yhden langan yli ja yhden ali. Langat muodostavat kankaaseen ristikkomaisen pinnan. Mukavaa ja mutkatonta, mutta kaikkea muuta kuin tylsää! Jo kude- ja loimilankojen määrän ja tiheyden vaihtamisella kankaan ulkonäkö ja sidoksen nimi muuttuu.

Kangasta kutsutaan tiheydeltään tasavaltaiseksi, kun kude ja loimi ovat yhtä paksuja ja samalla etäisyydellä toisistaan. Se muuttuu kudevaltaiseksi, kun kude näkyy enemmän kuin loimi ja loimivaltaiseksi kun loimi peittää kuteen.

Palttina vaihtuu panamasidokseksi, kun langat kulkevat ryhmissä. Kahden langan panamassa sekä rei’issä että raoissa on kaksi lankaa ja se kudotaan kahdella langalla.

Puolipanamassa taas jossakin ryhmässä on vain yksi lanka. Palttina ja panama muuntuvat ripsisidokseksi tiheyttä muuntamalla, esimerkiksi kuderipsissä kude on niin tiheässä, että se piilottaa loimen kokonaan. Pirtakangaspuilla poimintalastan käyttäminen on helppoa, poimintalastalla voi saada aikaiseksi todella kauniita raesidoksia. Käyttämällä kahta pirtaa, voit saada aikaiseksi toimikasta ja siitä johdettuja sidoksia. Kahdella pirralla ja poimintalastalla saat aikaiseksi ontelorakenteisia kankaita.

Suosittelen kaikille englannin kieltä taitaville pirtakangaspuilla kutomisen raamattua: Jane Patrick, The Weaver's Idea Book – Creative Cloth on a Rigid Heddle Loom. Jos olet tekninen kutojamitä monimutkaisempaa, sitä hauskempaa sinulla onrakastat sivuja 177-299. Pähkinöitä vuosiksi eteenpäin! Jos olet luova kutoja, lue alla oleva Palttinasta on moneksi -kappale ja pitäydy erossa Jane Patrickin kirjan sivuista 177-299!

Palttina

Palttina

Palttina ja ripsi

Palttina ja ripsi

Panama

Panama

Puolipanama

Puolipanama


palttinasta on moneksi

Parhaimmillaan pirtakangaspuut ovat kun käytät yksinkertaisia tekniikkoja kankaan ulkonäön muunteluun. Toisin sanoen, varioi palttinaa.

Saat syötävän ihania kankaita vaihtelemalla lankojen ominaisuuksia. Yhdistä kankaassa peruslankaan erikois- ja efektilankoja kuten nukkaa, samettia, lenkkiä, nauhaa, bukleeta, chenilleä tai tweediä. Kokoile myös eri paksuisia ja eri kierteisiä lankoja tai tee omaa erikoislankaa kietomalla erilaisia lankoja suoraan lastasukkulaasi.

Palttinaa voi kuvioida ja muunnella erilaisilla pujotuksilla, poiminnoilla ja nukitustavoilla. Kokeile vaikka: kiertopujotusta eli soumak’ia, juoksupujotusta, pintapujotusta, kiintopujotusta eli kaappausta, kelimiä, pitsipoimintaa, helmipoimintaa, ryijysolmuja ja ketjunukkaa.

Poimintalastalla teet kankaaseen hienoja pintakuviointeja ja muutat kankaan joustavuutta.

Kuvioita voi poimia sekä kuteen että loimen suuntaan. Osa poimintakuvioista on erittäin helppoja sekä oppia että kutoa, kuten vohvelin tapainen kuosi. Siinä poiminta laitetaan 'muistiin', eli se poimitaan vain kerran koko kuvioinnin aikana.

Värin vaikutus palttinassa on kuin taikatemppu. Värin vaihdot sekä loimen että kuteen suunnassa muodostavat kankaaseen hienoja kuvioita, kuten korinpohjaa tai kukonaskelta. Kokeile eri värirytmejä tai tee oma kuosi.

Kankaan viimeistelyllä voit muuttaa kutomasi kankaan ulkonäköä. Kokeile huovuttaa villakangasta pesukoneessa tai harjata sitä juuriharjalla. Jos yhdistät puuvillakankaaseen loimen ja kuteen suunnassa villalankaraitoja ja peset kankaan pesukoneessa, saat aikaiseksi hauskoja rypytettyjä kankaita.

Ja sitten yhdistelet näitä tekniikkoja, kudo vaikka pörröistä samettilankaa ja sileää puuvillalankaa värinvaikutuksella.


vinkkejä kutomiseen

lankojen valinta

Kudelankana voit käyttää mitä tahansa materiaalia. Kuteeksi kelpaavat myös herkät ja herkästi katkeavat langat. Voit kutoa joustamattomilla materiaaleilla, kuten pellavalla tai vaikka puutikuilla. Kudelankaa valitessa voit olla täysin villi ja vapaa. Koska pirtakangaspuut ovat kevytrakenteiset kangaspuut, liian kova kude saattaa tuottaa hankaluuksia, et saa kangasta tiivistymään. Tämän voi kiertää kutomalla kahdella erilaisella materiaalilla, toinen kova ja toinen pehmoinen, esimerkiksi ontelokuteen jälkeen kudotaan pehmoinen samettilanka.

Loimilangan valinta on tarkempaa. Koska viriön liikkuvat langat ovat kudottaessa kireämmällä kuin paikoilleen jäävät langat, hyvä loimilanka antaa hieman myöden. Siksi kannattaa valita loimilangaksi villaa, puuvillaa tai bambua ja välttää täysin joustamattomia lankoja kuten pellavaa, sisalia tai hamppua.

Loimilangan pitää kestää pientä vetoa ja hankausta, vältä siksi yksisäikeisiä tai herkästi katkeilevia lankoja. Sukka- ja virkkauslangat ovat mainioita loimilankoja aloittelijalle, ne ovat kestäviä ja joustavia.

Loimilangan materiaalit ja valmistustapa vaikuttavat sen käyttäytymiseen loimessa. Esimerkiksi pörröiset langat ovat ohuita, mutta pörröt tekevät niistä paksumpia kuin mitä langan metrimäärä kertoo ja löyhäkierteinen lanka on paksumpaa kuin tiukkakierteinen. Aina kun epäilet, ja varsinkin jos käytät arvokasta lankaa, tee koeloimi ja kudo koetilkku. Siihen menee vain hetki, eikä tarvitse harmitella kalliiden lankojen tuhrautumista huonoon loimeen. Pahimmillaan loimen viriö ei aukea, jos sinulla on ylitiheä, pörröinen loimi. Jos viriö ei aukea kunnolla, kutominen on tuskallista.


kankaan TIHEYS ja menekkilaskelmat

Loimen tiheys vaikuttaa kankaan tuntuun ja laskeutuvuuteen. Pirran ja loimentiheyden valitseminen on sama asia kuin oikeankokoisten neulepuikkojen valitseminen. Jos epäröit, tee tiheystesti ja kudo koetilkku.

Kankaankudonnassa myös kuteen tiheydellä voi vaikuttaa kankaan käyttäytymiseen. Harva loimi, kudottuna harvaan tai kudottuna tiheään - sama loimi, mutta kaksi ihan erilaista kangasta.

Kutoessa tarkista kudontatiheys käyttämällä mittanauhaa ja laskemalla montako lankaa olet kutonut kahdelle sentille. Kudontatiheys lasketaan aina pingotetusta kankaasta, eli älä päästä kangasta löysäksi kun lasket kuteiden määrää.

Neliö-sääntö on helppo tapa toteuttaa palttinan kudontatiheys pehmoiselle ja hyvin laskeutuvalle kankaalle. Neliö-säännössä jätät kudelangan niin kauas edellisestä kuteesta, että loimi- ja kudelankojen väliin muodostuu tyhjiä neliöitä.

Kun kangas otetaan pois puista ja vesiviimeistellään, lankojen väliset tyhjät neliöt häviävät ja langat koskettavat toisiaan.

Joskus saatat tarvita myös menekkilaskelmia. Pirtakangaspuilla on hauskaa luoda loimi ja kutoa kangasta sen enempiä suunnittelematta tai laskematta. Jos haluat kutoa tietystä langasta tietyn kokoisen työn, on hyödyllistä tietää miten kankaan koko ja tarvittavien lankojen määrät lasketaan.

Alla olevan napin takaa löydät loimilangan ja pirran valintaohjeita, videot ja ohjeet loimilangan kestävyys- ja tiheystesteihin. Täältä löydät myös lankakohtaisen listan loimen tiheyksistä ja lankojen menekkilaskelmien laskukaavat. Sokerina pohjalla linkit muutamiin erinomaisiin lankakauppoihin.


syötös

Kun käytät oikeanlaista kudelangan syötöstä, kankaasi ei kapene. Pingotinta et tarvitse pirtakangaspuissa. Jos viet kuteen viriöstä läpi täysin suorana, kankaan levyisenä, syötöstä ei ole ja kankaasi kapenee suhteessa loimen leveyteen.

Jos tuot kudelangan ulos noin viiden sentin korkeudelta kankaan suusta, syötös on pieni. Noin kymmenen sentin korkeudelta ulos tuodussa kuteessa on hyvä syötös. Käytä viiden sentin syötöstä pellavakuteelle ja noin kymmenen sentin syötöstä villakuteelle.


KANKAAN VIIMEISTELY

Juuri valmistunut kangas näyttää usein verkkomaiselta ja epästabiililta. Kangas pitää viimeistellä, jotta langat aukeaisivat täyteen kukoistukseensa ja asettuisivat paikoilleen. Viimeistelyssä katoavat myös pienet käsialan vaihtelut.

Villakankaan viimeistely höyryttämällä. Höyrytä kangas silitysraudalla. Höyrytyksessä on tärkeää olla koskematta silitysraudalla kankaaseen, tarkoitus on aukaista villan kuidut. Joskus villalangat pullistuvat ihan silmissä. Varo ettet polta käsiäsi kuumalla höyryllä.

Villakankaan viimeistely kastelemalla. Tämä on nopeampaa ja tehokkaampaa kuin höyrytys. Tämä käsittely ei ole pesu, vaan viimeistelykäsittely. On myös tärkeää ymmärtää, että villa ei huovu kuumasta vedestä, vaan se huopuu mekaanisesta käsittelystä ja suurista lämpötilavaihdokista. Laita astiaan kädenlämpöistä vettä ja pieni tippa huuhteluainetta tai villapesuainetta. Joissakin villalangoissa on kehräysvaiheessa käytetty runsaasti öljyjä, käytä tällöin niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee ja suojaa kätesi kumihanskoilla. Upota villakangas varovasti veteen ja jätä likoamaan noin 20-50 minuutiksi. Älä huljuttele tai käsittele sitä, upotat sen vain veden alle varovasti. Kun liotusaika on loppunut ja vesi on huoneenlämpöistä, ota kangas pois vedestä ja puristele ylimääräinen vesi pois hellävaraisesti. Voit käyttää pyyhettä apuna, kääri kangas pyyhkeeseen ja painele liika vesi pois kävelemällä pyyhkeen päällä. Laita pyykkinaurulle pyyhe ja jos mahdollista, aseta pyyhe muutaman narun yli. Pyyhkeen tarkoitus on estää narun painauman näkymistä kankaassa ja jakaa märän kankaan painoa hieman isommalle alalle. Aseta kangas pyyhkeen päälle, suorista rypyt pois ja jätä kuivumaan.

Puuvillan, pellavan ja bambun viimeistely pesemällä. Pese pesukoneessa, käytä lämpötilaa jota käyttäisit likaantuneen kankaan pesemiseen. Suorista pesty kangas ja aseta se pyyhkeen päälle kuivumaan kuten yllä. Varsinkin pellavalla kudotut kankaat pehmenevät. Jos esimerkiksi kudoit vaatetuskankaan, kannattaa se viimeistelypestä ennen ompelua, jos haluta vesipestä valmiin vaatteen.

kangas-ennen-pesua-hilmala.jpeg
kangas-pesun-jalkeen-hilmala.jpeg

ESIMERKKikankaita pirralla 8/32

Seuraavat esimerkit ovat kangaspuiden paketissa mukana tulevalle 8/32 pirralle. Tässä pirrassa on kahdeksan reikää ja rakoa tuumalla ja kolmekymmentäkaksi reikää ja rakoa kymmenellä sentillä. Muista että lankojen materiaali, pörröisyys, liukkaus, kierteiden tiukkuus jne. vaikuttavat siihen miten 'paksua' lanka oikeasti on.

lASKEUTUVIA VILLAHUIVeja pirralla 8/32

Huivi 1 langalla A (100 grammassa on noin 200 metriä). Tiheystestin tulos langalle A on 6 lankaa. Palttinassa luvusta otetaan puolet pois, eli loimen tiheys langalle A on kolme. Langasta A saat erinomaisen loimen 32/8 pirtaan laittamalla yhden langan jokaiseen rakoon ja reikään. Kudo langalla A, kudontatiheydellä kolme lankaa sentille.

Huivi 2 langalla B (100 grammassa on noin 400 metriä). Tiheystestin tulos langalle B on 12 lankaa. Palttinassa luvusta otetaan puolet pois, eli loimen tiheys langalle B on kuusi. Langasta B saat loistavan loimen yhdistämällä kaksi lankaa yhdeksi langaksi, eli jokaiseen rakoon ja reikään tulee lopulta kaksi lankaa (eli kuusi lankaa sentille). Kudo kaksinkertaisella langalla B, kudontatiheydellä kolme.

Huivi 3 langalla C (100 grammassa on noin 300 metriä). Kieputustestin tulos langalle C on 8 lankaa. Palttinassa luvusta otetaan puolet pois, eli loimen tiheys langalle C on neljä. Langalle C paras pirta olisi 10/40. Jos lankaa käyttää yksinkertaisena 8/32 pirrassa, loimesta tulee hieman harva ja kaksinkertaisena loimesta tulisi aivan liian tiheä. Käytä lankaa C loimeen yksinkertaisena. Tasapainota kangas kutomalla kaksinkertaisella langalla C ja käyttämällä neliö-sääntöä kuteen tiheyteen. Saat pehmoisen ja laskeutuvan huivin.

TUKEVA JA TIIVIS KANGAS pirralla 8/32

Haluat kutoa tyynynpäällisen, kassikankaan tai muuta tukevaa kangasta. Käytä pirtaa 8/32 ja valitse loimilangaksi ohutta ja kestävää lankaa, kuten virkkauslankaa (100 g / 325 m) tai 6-säikeistä kalalankaa (100 g / 530 m). Käytä kuteena paksuja lankoja, kuten mattovillaa, räsykudetta, poppanakudetta tai samettilankaa. Voit myös kerrata ohuita lankoja suoraan sukkulalle, monta pientä lankaa muodostavat yhdessä yhden paksun langan. Tiivistä kude hyvin paikoilleen, älä jätä rakoja kuteiden väliin. Jos kude on oikein kovaa ja jäykkää, sen tiivistäminen on vaikeaa. Kierrä tätä ongelmaa kutomalla kovan kuteen väliin pehmoinen kude, esimerkiksi ontelokude, samettilanka, ontelokudee, samettilanka jne. Tulee hieno tekstuuri ja kaunis kangasta!