vinkkivideot

miten kudot PIRTAKANGASPUILLA

Ihan itse tehtiin perusteista lyhyt ja ytimekäs vinkkivideo, kun ei YouTubesta löydetty hyvää ja kaunista. Jos olet käynyt Hilmalan kurssin, tällä videolla muistelet, kuinka se tehtiinkään. Tai jos olet pirtakangaspuiden kanssa noviisi ja hankkinut meiltä pirtakangaspuut, tällä pääset vauhtiin.


Seuraavassa neljän vinkkivideon sarjassa syvennymme pirtakangaspuilla kutomiseen. Näistä videoista löydät hurjan määrän neuvoja, niksejä ja ohjeita. Sarjan ensimmäisessä osassa luomme loimen, toisessa kierrämme loimen kangaspuihin, kolmannessa niisimme ja teemme alkusolmut  ja lopuksi neljännessä osassa käymme läpi kaikki kankaan kutomiseen liittyvät vinkkilöiset.

1/4 Loimen luonti suoraan pirtakangaspuihin

3/4 Pirtakangaspuiden niisintä ja alkusolmut

2/4 Loimen kiertäminen pirtakangaspuihin

4/4 Loimi on tehty, nyt kudotaan kangasta!


Pikkuiset videot opettavat hauskoja erikoistekniikkoja ja niistä löydät myös helposti avun yksittäiseen pulmaan. Meille voi myös lähettää toivomuksen vinkkivideon aiheesta.


HAPSUT

Miten saat nätit solmut hapsuihin, miten hapsurivi pysyy suorassa ja miten teet supermuhkeat hapsut lisälangoilla.


LOIMI LUONTIKEHIKOLLA

Aseta pienet loimitikut kangaspuiden alta löytyviin koloihin ja luo erillinen loimi luontikehikossa.


LANGAN KERTAUS

Yhdistä oikein monta rumaa lankaa yhdeksi langaksi, oi että tulee hienoja lankoja!


KAAPPAUS

Kaappaus eli kiintopujotus on ihan mahtava tekniikka kankaan kuviointiin. Nopeinta tätä on kutoa venesukkulalla.

HELMIPOIMINTA

Helmipoiminnalla voit kuvioida kangasta tai tehdä tekstuuripintoja.

KELIM

Kelim-tekniikalla saat aikaiseksi monimutkaisiakin kuvioita. Kudelankoja ei kierretä toisiinsa, joten rajakohtaan syntyy reikä.


LOIMIAPURI

Kätevä apuri pitää loimikeppisi suorassa, ei veny ensimmäiset loimilangat, ei! Tässä helppo tapa saada keppi suoraan ja paikoilleen.

LOIMEN KIERTÄMINEN

Loimi kierretään ensin kerran loimitukin ympäri ja sitten väliin laitetaan vetolujaa paperia, kuten pakettipaperia. Paperi on kätevämpi kuin erilliset loimivarvat. Tässä tekniikka miten saat paperin asennettua.

NIISIMINEN

Se homma kun siirrät toisen loimilangan raosta reikään niisintäkoukulla. Videossa on tiheä pirta (48/12), joten reikä on melko pieni ja lanka vastustaa hieman läpituontia.


ALKUSOLMUT

Näin solmit loimilangat kiinni kangaskeppiin näppärästi. Kerralla tulee hyvä!

ALKULANKA

Alkulanka tasaa solmujen väliset aukot, se ole vielä osa kangastasi. Tämä ‘lenkki’-alkulanka on näppärä erityisesti huivien kutomisessa, koska lanka voidaan vetää pois.

LASTASUKKULAN TÄYTTÖ

Kun täytät lastasukkulan tämän videon mukaisesti siihen mahtuu enemmän lankaa ja kutoessa lanka putoaa sukkulalta nätisti.


LASTASUKKULAN KÄYTTÖ

Tässä yksi tapa lastasukkulalla kutomiseen, tämä on kätevä kun haluat kutoa nopsasti. Uskalla nypätä kudetta kuten videossa näytetään, ulommainen loimilanka halaa vierekkäistä, niin kude asettuu nätisiti, eikä kangas kapene.

PUOLANPOHJAN TÄYTTÖ PUOLAUSKONEELLA

Jos omistat puolauskoneen, näin täytät venesukkulan puolanpohjan.

PUOLANPOHJAN TÄYTTÖ PORAKONEELLA

Jos et omista puolauskonetta, täytä puolanpohja porakoneella. Tarvitset vain pitkän kuusikulmaisen ruuvauskärjen.


KUDELANGAN ALOITUS

Kuinka aloitat, jatkat ja lopetat langan. Reunassa kudelanka pyöräytetään reunimmaisen langan ympäri ja takaisin aukiolevaan viriöön.

PAKSU KUDELANKA

Paksu kudelanka kannattaa halkaista aloituksessa ja lopetuksessa. Halkaistu lanka viedään reunimmaisen langan ympäri, sitten takaisin samaan viriöön.

SYÖTÖS

Kun käytät oikeanlaista kudelangan syötöstä, kankaasi ei kapene. Noin kymmenen sentin korkeudelta ulos tuodussa kuteessa on hyvä syötös.



SORMIO

Sormio on kätevä pikkunyytti lankaa, vaikka kelimiä usealla eri värillä kudottaessa.


KATKENNUT LOIMILANKA
Loimilanka napsahtaa joskus poikki. Ei hätää, se on helppo korjata.

 
 

Tällaisia ihanuuksia KUDOT PIRTAKANGASPUILLA