pirran tiheys ja menekkilaskelmat

rekisteriseloste-hilmala.jpg

pirran ja langan valinta

Mitä pirran luvut tarkoittavat

Kromskin pirtakangaspuiden pirtoja löytyy neljässä eri tiheydessä: 5/20, 8/32, 10/40 ja 12/48. Pirtojen tiheydet ilmoitetaan tuumissa ja senteissä, eli montako lankaa pirtaan mahtuu yhden tuuman mitalle / montako lankaa pirtaan mahtuu 10 sentin matkalle. Esimerkiksi 8/32 pirrassa on 8 reikää ja rakoa yhden tuuman mitalla tai 32 reikää ja rakoa kymmenen sentin matkalla. Mitä korkeampi luku, sitä ohuempaa lankaa pirtaan laitetaan. Käytännössä Kromskin pirtojen koot ovat 20, 30, 40 ja 50 lankaa kymmenellä sentillä, kankaan tiehyteen ei vaikuta mitenkään se, että muutama lanka kymmenen sentin matkalta puuttuu. Mutta loimen lankaluvun laskemisen vuoksi pirtojen tiheydet ilmoitetaan täsmällisesti, eikä pyöristettyinä.

Langan paksuus

Käytämme Hilmalassa lankojen paksuuden vertailuun tex-, nm- tai ne-numeroiden sijaan määritettä: montako metriä on 100 grammassa lankaa. Tarkista lankakerän vyötteestä montako grammaa ja metriä siinä on. Jos lankakeräsi ei ole 100 g, muunna mitat käyttämällä seuraavaa laskutoimitusta: jaa kerän metrimäärä kerän grammapainolla ja kertaa tulos sadalla. 50 gramman kerä on helppo muuntaa 100 gramman määritteeseen myös kertomalla metrimäärä 2:lla.

Mitä lankoja voi käyttää kankaankudonnassa

Kankaankudonnassa voit käyttää kudontalankojen lisäksi neule- ja virkkauslankoja. Kudelangaksi kelpaa lähes mikä tahansa. Loimilangan valinta on tarkempaa, sen pitää olla kyllin kestävää vetolujuudeltaan. Kumilankamaisesti joustavia lankoja ei kannata käyttää, mutta pirtakangaspuissa loimilangan pitäisi antaa hieman myöden. Pirtakangaspuiden liikkuvat loimilangat ovat kudottaessa kireämmällä kuin paikoilleen jäävät langat, tämän vuoksi loimilangaksi kannattaa valita esimerkiksi villa-, puuvilla- tai bambulankaa ja välttää täysin joustamatonta pellava-, sisal- tai hamppulankaa. Loimilangan pitää myös kestää pirran hankaus kudetta kiristettäessä, kerrattu lanka kestää hankausta paremmin kuin yksisäikeinen kertaamaton lanka.

kestävyystesti loimilangalle

Kankaankudontaan erikoistuneet lankakauppiaat ilmoittavat, kestääkö lanka loimilankana. Tiedon puuttuessa tee langalle kestävyystesti. Leikkaa langasta noin 30 cm pätkä. Ota langanpäistä tukevasti kiinni ja vedä lankaa erilleen. Jos et saa lankaa katkeamaan, se kestää varmasti loimilankana. Jos lanka menee heti poikki äänettömästi tai jos se ensin venyy ja sitten katkeaa äänettömästi, se ei kestä loimilankana. Jos lanka ei veny ja katkeaa pienen vedon jälkeen napsahtaen poikki, se todennäköisesti kestää loimilankana. Ääni ratkaisee! Jos olet epävarma, tee pieni koeloimi!

Tiheystesti loimilangalle

Jos langan tiedot ovat hukkuneet tai haluat tarkistaa langallesi sopivan loimitiheyden, tee tiheystesti. Kieputa lankaa vieri viereen viivaimen ympärille kahden sentin matkalle - kahden sentin matka antaa tarkemman tuloksen kuin yhden sentin matka. Laske kieputettujen lankojen lukumäärä ja jaa tämä luku kahdella, saadaksesi lankaluvun yhdelle sentille. Jotta kudelanka mahtuisi loimilankojen lomaan, lopullinen tiheystestin tulos saadaan palttinasidokselle jakamalla lankaluku 2:lla ja toimikassidokselle jakamalla lankaluku 1,5:llä. Tämän laskutoimituksen tulos on viitteellinen loimen tiheys.

Loimen ja kuteen tiheys

Valitse loimen ja kuteen tiheys kankaan käyttötarkoituksen mukaisesti, pehmeä ja laskeutuva huivikangas tai kestävä ja tykky kassikangas.

Esimerkkejä loimen tiheydestä: jos loimilangan tiheystestin tulos on 6 lankaa sentille ja sidoksena palttina, on loimen tiheys laskukaavan mukaisesti 3 lankaa sentille (= 30 lankaa kymmenelle sentille). Jos haluat valmiin kankaan olevan laskeutuvaa ja pehmoista, valitse 8/32 pirta ja kudo kangasta loimilangan kokoisella kudelangalla kudetiheyteen 3 lankaa sentillä. Jos valitset tälle samalle loimilangalle 10/40 pirran ja kudot sitä 4 lankaa sentille, tulee valmiista kankaasta jäykkä ja kova. Jos taas valitset 5/20 pirran tälle langalle ja kudot 2 lankaa sentille, kankaasta tulee hyvin harva.

Kankaan tiheyttä voi muuttaa myös kuteen suunnassa: kutomalla tiheämpään tai harvempaan tai käyttämällä loimilankaa paksumpaa tai ohuempaa kudelankaa. Jos yllä olevalle esimerkkilangalle valitaan edelleen 8/32 pirta ja samaa lankaa käytetään kuteena, mutta kudetta pakataan sentille 5, kankaasta tulisi kova ja jäykkä. Jos taas kutoisit samaan loimeen huomattavasti loimilankaa ohuempaa kudelankaa 5 lankaa sentille, kangas pysyy pehmoisena ja laskeutuvana.

Kutoessa tarkista kudontatiheys käyttämällä mittanauhaa ja laskemalla montako lankaa olet kutonut kahdelle sentille (ja jaa tämä tulos kahdella). Kudontatiheys mitataan kudontakireydellä, eli älä päästä lointa löysäksi kun lasket kuteiden määrän.

Tee koeloimi ja kudo koetilkku, varsinkin jos lanka on pirtojen välissä ja joudut valitsemaan pirran tiheyden. Pirtakangaspuilla pienen koetilkun kutominen on nopeaa. Merkitse vastaisuuden varalle valmiiseen tilkkuun käyttämäsi langan tiedot sekä pirran ja kuteen tiheydet.


lankakohtaisia loimen tiheyksiä palttinasidoksella

Alla olevassa taulukossa ilmoitetaan lankakohtaisia loimen tiheyksiä palttinasidoksella, hyvin laskeutuvalle kankaalle. Annetut metrimäärät ovat viitteellisiä. Langan tiiviys, sileys, pörröisyys, kuohkeus tai kierteisyys vaikuttavat kankaan tiheyteen ja tuntuun. Suunniteltu kankaanviimeistely (höyrytys, kastelu, pesu, huovutus jne.) vaikuttavat kankaan tuntuun, pieni höyrytys ei juurikaan muuta kankaan tuntua, mutta pesukoneessa 60 °C peseminen jo muuttaa. Lisäksi vielä kutojan henkilökohtainen maku vaikuttaaa tiheyden valintaan, toiselle kutojalle 8/4 puuvillasta kudottu kangas on pehmeää kudottuna 10/40 tiheydellä, toiselle 12/48 on ihan yhtä pehmeää.

Kromskin pirtoja löytyy neljässä eri tiheydessä: 5/20, 8/32, 10/40 ja 12/48. Voit myös kaksinkertaistaa loimilangan, silloin esim. lanka, joka kieputustestin laskutoimituksen mukaan vaatisi 16/64 pirran, voidaan kutoa 8/32 pirralla. Kahta pirtaa käyttämällä loimilangan voi pitää yksinkertaisena ja nostaa silti loimen tiheyden kaksinkertaiseksi. Näin tehden saat loimitiheydet 16/64, 20/80 ja 24/96.

villalangat

puuvillalangat


MENEKkilaskelmat

Loimen pituus ja leveys

Tarvitset ylimääräistä loimilankaa alkuun, voidaksesi solmia loimen kiinni kangaskeppiin (alkusolmut). Samoin loimen loppuun tarvitaan ylimääräistä lankaa, koska ihan loppuun asti lointa ei pysty kutomaan (tätä loppulointa, mitä ei pysty kutomaan, kutsutaan tutkaimiksi). Varaa loimen alkuun noin 25 cm ja loppuun noin 25 cm lankaa, eli yhteensä 50 cm. Alkusolmuista ja tutkaimista saat huiviin hapsut, joten niihin ei tarvitse varata ylimääräistä lankaa, jos kudot vain yhden huivin. Jos teet loimen useampaan työhön, lisää loimeen töiden välissä olevien hapsujen tai päärmeiden verran pituutta.

Kudottaessa kangas kutistuu. Kutistumiseen vaikuttavat langan materiaali ja käytetty sidos, esimerkiksi poimintalastalla tehty raesidos kutistuu huomattavasti enemmän kuin palttina. Kangas kutistuu myös viimeistelypesussa. Loimen pituuden kutistumisprosentteja: villa 10-15 %, puuvilla 15-20 %, puuvillapellava 20 % ja pellava 15 % (tosin emme suosittele 100% pellavalointa). Loimen leveyden kutistumisprosentteja: villa 10-15 %, puuvilla 15-20 %, puuvillapellava 15 %, pellava 5 %. Loimen pituuden ja leveyden lasket:

  • (kankaan haluttu pituus + tutkaimet 50cm) + kutistumisvara 10-20%

  • kankaan haluttu leveys + kutistumisvara 5-15%

Loimilangan menekki

Saadaksesi loimilangan määrän laskettua, sinun pitää tietää loimen tiheys. Valitsemasi pirran tiheys ilmaisee montako lankaa pirtaan mahtuu kymmenelle sentille, esim. pirta 50 tarkoittaa että kymmenellä sentillä on 50 loimilankaa, eli yhdellä sentillä lankoja on 5. Laskennallisesti on helpompi käyttää tuota yhtä senttiä. Loimilangan menekin lasket:

(loimen pituus metreinä x loimen leveys sentteinä x loimen tiheys yhdellä sentillä) + kutistumisvara 10-20 %

Kudelangan menekki

Kudelangan tarve lasketaan samalla logiikalla kuin loimenkin, paitsi loimen pituuden sijaan käytetään kankaan pituutta (alkusolmuja ja tutkaimia ei kudota):

(kankaan pituus metreinä x loimen leveys sentteinä x kuteen tiheys yhdellä sentillä) + kutistumisvara 5-15 %


Muutamia lankakauppoja

paljon lankakokoja ja erikoislankoja, joita ei löydy Suomesta

www.yarnoncone.co.uk
www.devereyarns.co.uk
www.airedaleyarns.co.uk
www.weftblown.com

Erikoismaininnan saa kauppa, joka ei myy tällä hetkellä EU:hun, mutta nettikaupan informaatiotaso on mieletön. Klikkaamalla yksittäisen langan ’More information’ -kohtaa saat auki taulukon, josta voit tarkistaa lankojen koon kaikilla mahdollisilla mittajärjestelmillä:

www.myfineweavingyarn.co.uk